Uzaklaştırma kararı nedir?
6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Hakkındaki Kanun’da aile bütünlüğünün korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için düzenlenmiş önleyici tedbirlerden biridir.
Uzaklaştırma kararı neden alınır?
Uzaklaştırma kararı boşanma davası öncesinde veya boşanma davası sırasında eşlerden birinin, diğerine ya da çocuklara yönelik fiziksel ve sözel şiddetinin önlenmesi veya bireylerin olası tehlikelerden korunması amacıyla alınmaktadır.
Uzaklaştırma kararını kimler talep edebilir?
Toplumda çoğunlukla kadınlara tanınmış bir hak gibi görülse de uygulama açısından uzaklaştırma kararı talep etmek için herhangi bir cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır. Herhangi bir şekilde şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi altında bulunan iki eş de uzaklaştırma kararı talebinde bulunabilmektedir.
Uzaklaştırma kararı ne kadar sürede çıkar?
Kanunda uzaklaştırma kararı verilebilmesi için bir süre öngörülmemişse de hakimin iş yoğunluğuna göre çoğunlukla 1-4 gün arasında uzaklaştırma kararı verilmektedir. Bunun dışında gecikmesinde sakınca bulunan hallerde uzaklaştırma kararı kolluk amiri tarafından da verilebilmektedir.
Uzaklaştırma kararı nasıl talep edilir?
Uzaklaştırma kararı talep etmek için Aile Mahkemelerine, Polis Merkezlerine, Cumhuriyet Başsavcılıklarına ya da Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine başvurabilirsiniz. Başvuru yapan eşin şiddet gördüğü veya tehlike altında bulunduğuna dair beyanı uzaklaştırma kararı için yeterlidir.
Uzaklaştırma kararının süresi bitince ne olur?
Uzaklaştırma kararının süresi bittiğinde karar kendiliğinden ortadan kalkacaktır fakat tehlike altındaki eş uzaklaştırma kararının süresinin uzatılmasını talep edebilir. Bu durumda uzaklaştırma kararının süresi bitmeden yeniden talepte bulunulmalıdır.
Uzaklaştırma kararı haksız verilirse ne yapılmalıdır?
Hakkında haksız olarak uzaklaştırma kararı verilen kişi, kendisine bildirilen süre içerisinde (2 hafta) karara itiraz etmeli ve kararın haksızlığını ispat etmelidir. Bu tür durumlarda mağdur olmamanız için konu hakkında bilgi sahibi bir avukattan destek almanızı tavsiye ediyoruz.
İtiraz yapıldıktan sonra itirazı inceleyen mahkeme 1 hafta içinde karar vermelidir. İnceleme sonucunda itiraz yerinde görülürse uzaklaştırma kararının kaldırılmasına karar verilecektir. İtiraz inceleme sonucunda yerinde görülmezse uzaklaştırma kararının devamı yönünde karar verilecektir. Unutulmamalıdır ki bu kararlarda karar mercii avukatlar değildir. Avukatınız haklı durumun varlığını ispat etmekle yükümlüdür. Kararı veren hakimdir.
Uzaklaştırma kararı ihlal edilirse ne olur?
Uzaklaştırma kararının ilk ihlalinde 3-10 gün, sonraki her ihlalde ise 15-30 gün zorlama hapis cezası verilmektedir. Bu hapis cezalarının toplam süresi 6 ayı geçememektedir.