Ticari Araç Kazanç Kaybı Tazminatı

Eti Hukuk & Danışmanlık Ofisi
(İçeriği görüntülemek için sağdaki butona tıklayın.)

Yazı İçeriği

%100 Kusurlu olmadığınız sürece,

Kaza tarihinden 2 yıl geçmediyse,

Ticari Kazanç, Hasar ve Değer Kaybınızı geri almak için bize başvurun.

1. Ticari Araç Kazanç Kaybı Nasıl Belirlenir?

Trafik kazası sonucunda kaza yaptığınız aracınız ticari bir araçsa ve hasar sebebiyle tamiratını süresince ticari aracınız ticari faaliyetlerine devam edememiş ise aracınızın değer kaybı ve hasar kaybı haricinde kazanç kaybı talep edilebilir. Bu durumda aracınızın ticari bir araç olması ve ticari faaliyetleri sebebiyle işletilen aracın kar getirmesi gerekmektedir. Ayrıca bu karın belgelendirilebilir nitelikte olması önemlidir. Ördeğin aracınız bir ticari taksi ise, hasar sonucunda aracınızın hasar (tamirat) bedeli + aracınızın değer kaybı bedeli + aracınızın kazanç kaybı bedeli talep edilebilir.

Ayrıca kazadan dolayı aracınızın değer kaybı bedeli talep edilebilir. Araç değer kaybı, hasar gören aracın gördüğü hasardan dolayı ikinci el araç piyasasındaki değerinde gerçekleşen parasal azalmadır. Örneğin bir aracın kazadan önceki değerinde kazadan sonra bir azalma gerçekleşmişse söz konusu araçta değer kaybı meydana gelmiştir. Değer kaybı bedeli aracın hasar almasından dolayı araçta oluşan tamirat bedelinden farklı bir kavramdır. Yani kaza sonrasında aracınızda hasardan dolayı oluşan tamirat bedelinin haricinde artı olarak değer kaybı bedeli de talep edilebilir. Kazanın ardından aracınızın tamirini birebir orijinal parçalarla gerçekleştirseniz dahi aracınızın piyasadaki değerinde hasar kaydından dolayı bir azalma gerçekleşecektir.

Eğer aracınız hasar sonucunda hurdaya ayrılmışsa yani tamiri mümkün olmayacak şekilde kullanılamaz hale gelmişse aracınızın için değer kaybı bedeli değil hurda bedeli talep edilir. Hurda bedeli denilen kavram aracınızın hasar öncesinde yani hurdaya çıkmadan önceki bedelidir.

Hasar dolayısıyla talep edebileceğiniz tüm tazminatlar, hasarın meydana geldiği tarihten itibaren yasal faizi ile talep edilir. Ayrıca yargılama giderleri, ekspertiz giderleri gibi masraflar da karşı taraftan talep edilebilir. Bu yazımızda yalnızca ticari araç kazanç kaybı incelenecektir. Talep edilebilecek başkaca tazminatlar için diğer yazılarımız: Hasar Bedeli, Hurda (Pert) Bedeli, Araç Değer Kaybı

2. Ticari Araç Kazanç Kaybı Kimlerden Talep Edilir?

Ticari araç kazanç kaybı çift taraflı trafik kazalarında talep eden tarafın %100 kusurunun bulunmadığı sürece talep edilebilir.  Ayrıca kazanç kaybını karşı tarafın bizzat kendisinden değil sigorta şirketinden talep edilmektedir. Yani karşı tarafın zorunlu trafik sigortası var ise karşı tarafa hiçbir mali yükümlülük yüklemeden poliçe kapsamında zararınızı sigorta şirketi tarafından temin edebilirsiniz.

Eğer karşı tarafın Zorunlu Mali Trafik Sigortası kapsamında sigortası bulunmuyorsa değer kaybı karşı taraftan bizzat talep edilir.

3. Araç Değer Kaybı Hangi Şartlar Altında Talep Edilebilir?

Ticari araç kazanç kaybının talep edilebilmesi için kaza tarihinden en fazla 2 yıl geçmiş olmalıdır. Kaza tarihinden itibaren 2 yılı aşan talepler zamanaşımına uğramış sayılacaktır.

Kazanç kaybının talep edilebilmesi için aracınızın ticari bir araç olduğunu ve aracın ticari faaliyet doğrultusunda işletilerek kar getirdiğini belgelendirmeniz gerekmektedir. Ticari araçlara örnek olarak dolmuş, minibüs, servis, ticari taksi, kamyon, kargo dağıtım aracı vb. sayılabilir.

Değer kaybından farklı olarak ticari aracınızda gerçekleşen mini onarım sebebiyle aracınız ticari faaliyetlerine devam edemediyse dahi kazanç kaybı talep edilebilir. Çünkü bu durumda aracınızda küçük bir hasar oluşmuş olsa dahi hasarınız giderilmesi için aracınız ticari faaliyetlerine devam edememektedir. Örneğin tampon bölgesinde meydana gelen küçük bir hasardan dolayı olsa dahi aracınız bir tam gün boyunca sanayide kalmış ise bir günlük kazanç kaybı bedeliniz talep edilebilir.

4. Sigorta Şirketine Başvuru İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

      • Kaza tespit tutanağı,
      • İfade tutanağı, varsa görgü tanığı,
      • Mağdur araca ait araç ruhsat,
      • Mağdur araç kaza fotoğrafları,

    (Bu yazı Av. Muhammed Yiğit ARICI tarafından yazılmıştır.)

    Paylaş :
    0 0 oy
    Article Rating
    Abone ol
    Bildir
    guest
    0 Yorum
    Eskiler
    En Yeniler Beğenilenler
    Inline Feedbacks
    Tüm yorumları gör
    POPÜLER YAZILAR